100 de ani de la începutul Primului Război Mondial – Omagiu Căpitanului Conan

label_centenaire_rondCu ocazia comemorării centenarului  izbucnirii Primului Război Mondial, Institutul Fancez, Universitatea București, Arhivele Naționale, orașul Dinan și Lectoratul Francez al Universității București s-au asociat pentru a aduce un omagiu romanului emblematic al Primului Război Mondial: Căpitanul Conan al scriitorulu Roger Vercel.

Căpitanul Conan: Premiul Goncourt 1934

Roger Vercel, ambulancier, région d'Ypres, 1914 - Collections Ville de Dinan - Bibliothèque municipale (France).
Roger Vercel, ambulancier, région d’Ypres, 1914 – Collections Ville de Dinan – Bibliothèque municipale (France).

Alături de Dominique Fernandez sau Paul Morand, Roger Vercel este unul dintre puținii autori francezi care au scris despre România. Mobilizat în 1914, apoi trimis pe frontul de Est în 1918, Roger Vercel luptă împotriva bulgarilor, defilează la București în ziua armistițiului, se bate cu bolșevicii în Basarabia, apoi își exercită misiunea de raportor la Consiliul de război înainte de a se întoarce în Franța. Lunile petrecute în Europa centrală și orientală l-au marcat definitiv, inspirându-l să scrie cele trei romane: Strămoșul nostru Traian, Căpitanul Conan și Léna. Căpitanul Conan este povestea soldaților francezi mobilizați să urmeze războiul împotriva rușilor. Incazarmați la București, ei se confruntă cu dificultățile adaptării la legile vieții de civil. Datorită acestui roman, Roger Vercel aduce o mărturie inedită despre legăturile întreținute, la ieșirea din război, între populația română, eliberată de sub ocupația germană, și soldații francezi privați de dreptul de a se întoarce în țara lor. Romanul Căpitanul Conan este laureat al premiului Goncourt  în1934.

Două  conferințe de neratat

Alain Vuillemin, profesor emerit la Universitatea Artois, propune o serie de conferințe –în țară- despre cele trei romane de război ale lui Roger Vercel. Două conferințe le va susține la București.

Sufletul balcanic în romanele lui Roger Vercel, 14 mai, ora 18:00, la Universitatea București-Lectoratul Francez(la invitația Centrului de Cercetare HETEROPOS). Lectoratul Francez, etaj 4, sala 402, Strada Edgard Quinet, numărul 5-7, București.

Războiul din Orient în romanele lui Roger Vercel, 15 mai 2014, ora 17:00, la Institutul Francez(Atrium), Bulevardul Dacia, numărul 77.

(Conferințe în franceză)

Profesor specialist în filologie modernă, doctor în litere și științe umaniste, Alain Vuillemin a fost profesor de literatură comparată la Universitatea Paris-Sorbonne. Domeniul său de cercetare cuprinde literatura engleză și franceză din secolul XX, cât și literaturile străine de expresie franceză. Astăzi, este profesor emerit la Universitatea Artois.

Deux conferences

Concurs de traduceri

afficheconcoursOpera lui Roger Vercel nu a fost niciodată tradusă în limba română, deși acțiunea a două dintre romanele sale se petrece în România. Pentru încurajarea unei viitoare traduceri a volumului Strămoșul nostru Traian sau a Căpitanului Conan, Departamentul de Franceză și Lectoratul Francez al Universității din București au organizat un concurs de traduceri, numit Experiența bucureșteană a lui Roger Vercel, provocarea românească. În cadrul concursului, studenții au avut de tradus în limba română  un fragment din romanul Strămoșul nostru Traian. Ultima probă a concursului va consta într-o confruntare finală dintre cei mai buni candidați și juriu, joi 15 mai, la ora 14, la librăria franceză Kyralina (strada George Enescu nr. 8, București).

Expoziția : Omagiu Căpitanului Conan…

Pentru a evidenția romanul lui Roger Vercel, Arhivele Nationale ale României găzduiesc timp de câteva luni (începând cu 15 mai 2014), alături de expoziția – România 1914-1916 – o expoziție realizată de către Institutul Francez din România și consacrată Căpitanului Conan.

Expoziția vă trimite în Bucureștiul lui Roger Vercel, cel al anilor 1918-1919, datorită descrierilor autorului și a bogatei documentări din colecțiile Arhivelor Naționale ale României. Aceasta vă prezintă, de asemenea, povestea romanului, de la scrierea lui până la adaptarea cinematografică a lui Bertrand Tavernier în 1996, bazată pe arhivele Bibliotecii Municipale din Dinan (Franța).

Expoziția are loc la Arhivele Nationale ale României (Bd. Regina Elisabeta nr. 49, București).

Expoziția va fi prezentată și în provincie, în lunile următoare.

… De descoperit cu ocazia Noapții Europene a muzeelor, Sâmbătă 17 mai

Ca în fiecare an, Arhivele Naționale ale României participă la Noaptea Europeană a muzeelor. Uitați, deci, o ocazie perfectă pentru a descoperi expoziția Omagiu Căpitanului Conan și de a asista la o serie de lecturi, acompaniate de doi muzicieni pasionați de muzica românească și franceză din perioada Belle Epoque. Vă așteptăm sâmbătă 17 mai 2014, la Arhivele Naționale ale României, începând cu ora 20.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s