Kamel Daoud, la Lectoratul de franceză – Vineri, 22 mai 2015

afis-webAvem deosebita plăcere de a vă invita să participați la o întâlnire cu scriitorul algerian de expresie franceză, Kamel Daoud, care va avea loc vineri, 22 mai 2015, la ora 10, la Lectoratul de franceză al Universității din București (strada Edgar Quinet, nr. 5-7, sala 402). Intâlnirea, organizată de Catedra de limba și literatura franceză a Universității din București, Institutul francez din București, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și Lectoratul de Franceză, se va concentra pe romanul Cazul Meursault, contraanchetă (Actes Sud ), apărut în 2014.

Cazul Meursault, contraanchetă est bine cunoscut de studenții francofoni de la Universitatea din București. Unii dintre ei au tradus în română câteva pagini în cadrul concursului de traduceri « Mot à monde ». Alți studenți l-au citit cu atenție și au hotărât să îi acorde premiul Lista Goncourt-Alegerea studenților români, în 2014. Intâlnirea din 22 mai va fi moderată de Laura Dumitrescu, președintele juriului bucureștean al Listei Goncourt–Alegerea studenților români și de Frédéric Bonnor, lector de franceză.

Reflecție asupra identității algeriene contemporane, cartea lui Kamel Daoud este o replică dată celebrului roman al lui Albert Camus, Străinul (1942). Așadar, subiectul va stârni, fără îndoială, interesul studenților. Cazul Meursault, contraanchetă a primit Premiul François-Mauriac 2014, Premiul celor cinci continente ale Francofoniei 2014, premiul Lista Goncourt-Alegerea studenților români și, recent, a primit Premiul Goncourt pentru roman de debut 2015. In câteva săptămâni va apărea, tradus în română, la editura « IBU Publishing » cu titlul « Cazul Meursault, contraanchetă.

Kamel Daoud s-a născut în 1970 l Mostaganem, în Algeria. A studiat literatura franceză. Este jurnalist la Cotidianul Oranului, a treia mare publicație națională de limbă franceză din Algeria, unde a ocupat pentru multă vreme funcția de redactor-șef. De doisprezece ani, realizează rubrica cea mai citită din Algeria, iar articolele sale sunt preluate adesea de presa franceză. Locuiește în Oran. Este autorul mai multor povestiri, dintre care unele au fost reunite în volumul Le Minotaure 504, publicat initial la Alger sub titlul La Préface du nègre (Prefața negrului) în 2008 și distins cu Premiul Mohammed Dib pentru cel mai bun volum de nuvele în 2008. Tradus în germană și italiană, apreciat de criticii francezi, Le Minotaure 504 s-a aflat pe lista scurtă a Premiului Wepler și Goncourt pentru nuvelă în 2011. Cazul Meursault, contraanchetă, publicat în Algeria și în Franța, este primul său roman. În 2014, s-a aflat în fruntea Listei Goncourt – alegerea studenților români.

Cazul Meursault, contraanchetă este o replică dată celebrului roman al lui Camus, din perspectiva arabului ucis, personaj ignorat aproape în totalitate Străinul. Pornind de la pretextul clarificării lucrurilor, un fel de reglare de conturi din partea fratelui victimei, romanul lui Daoud reprezintă o reinterpretare a întâmplării relatate de Camus ca pe un simplu fapt divers și o critică la adresa acestei abordări.

Sub patronajul celebrei Academii Goncourt, lista Goncourt – alegerea studenţilor români are un principiu de bază simplu: un juriu format din studenţi la literatură franceză ai universităţilor din România decernează premiul celui mai bun roman francez pornind de la lista primei selecţii a Academiei Goncourt, comunicată pe 4 septembrie 2014.

Gândit ca un motor de colaborare intrauniversitară la scară naţională, acest premiu are ca scop pregătirea unei noi generaţii de critici ai literaturii franceze contemporane şi deschiderea publicului larg către marii autori ai acestei literaturi.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s